Hudsjukdomar - Mer detaljer och information om hudsjukdomar


Psoriasis

Psoriasis är en hudsjukdom

Psoriasis är en kronisk hudsjukdom som orsakas av att kroppens immunförsvar inte fungerar korrekt. De synbara tecknen på psoriasis kan då vara att huden flagnar och rodnader uppstår. Ibland kan lättare klåda uppstå som även stundtals kan vara kraftig.

Rodnaderna vid psoriasis kan vara allt från lindriga till mycket omfattande besvär som kan ge sociala handikapp. Cirka ⅓ av alla som får psoriasis utvecklar får detta på flera delar av kroppen, som benämns psoriasisartrit.

Vanligast är att psoriasis uppstår i armhålorna, kring armvecken, i knävecken eller runt ljumskarna. Psoriasis kan även uppkomma under brösten, oftast på kvinnor, eller i hårbotten. Just psoriasis i hårbotten kan likna eksem vid mjäll men kan gå lite utanför hårfästet.

Alla kan drabbas av psoriasis men oftast uppkommer de första symptomen i mellan det tionde och trettionde levnadsåret.

Psoriasisen kan inte smitta till andra men de som drabbats psoriasis är något överrepresenterade gällande diabetes och kärlsjukdomar.

Behandling av psoriasis

Det kan vara besvärligt att diagnostisera psoriasis eftersom det finns inga säkra laboratorietester som påvisar psoriasis, varken via blodprov eller andra former av prov. Psoriasis är en hudsjukdom som kan lindras på olika sätt.

De som drabbats av psoriasis bör försöka hålla god allmänhälsa genom att motionera, undvika tobak och äta nyttig mat. Detta bör även de som inte fått psoriasis göra.

En vedertagen metod för att behandla psoriasis är med sol och solarier med speciellt ultraviolettljus. Det finns särskilda kliniker för behandling av psoriasispatienter med hjälp av ljudbehandling. Även mjukgörande krämer kan användas för att lindra besvären av psoriasis.

Plackpsoriasis brukar symptomen lindras med kortison tillsammans med särskilt anpassad D-vitamin.

För guttat psoriasis kan behandling med slava innehållande tjära lindra besvären.

För de som drabbas av kraftig psoriasis brukar medel som verkar immunhämmande användas.

Orsaken till psoriasisPsoriasis anses vara en ärftlig sjukdom. Dock bär många på anlagen till psoriasis utan att utveckla hudsjukdomen. Därför kan friska föräldrar få barn med psoriasis.

Psoriasis kan utlösas av t.ex. streptokocker, betablockerare eller andra hudsjukdomar om man är bärare på anlagen.

Symptom på psoriasis

Det finns flera olika varianter av psoriasis och ibland kan psoriasisen ge upphov still lindrig till kraftig klåda.

  • Plackpsoriasis är den mest förekommande varianten av psoriasis och framträder kring ärr eller sår främst vid knän, armbågar, hårbotten och rumpan.
  • Nagelpsoriasis kan liknas vid nagelsvamp då den ger upphov till fläckar eller tjockare naglar.
  • Guttat psoriasis är en hastigt uppkommen psoriasis som kan framkallas av steptokocker eller halsfluss som ger fjällande områden spritt över kroppen.
  • Pustulosis palmoplantaris, PPP, är en typ av psoriasis som nästan bara drabbar rökare vilket får till följden att vita blåsor som ser ut att innehålla var uppstår på fotsulorna och i handflatorna. Blåsorna innehåller dock inte bakteriellt var.

Mer om psoriasis

Du kan läsa mycket mer om psoriasis om du följer nedanstående riktigt bra länkarna: