Hudsjukdomar - Mer detaljer och information om hudsjukdomar


Äta tunga

Recept på och äta Tunga

Man kan dels äta med tungan men även att äta tunga från olika djur. Tunga anses som en delikatess och eftersom den en kraftig muskel ger den ett bra proteintillskott och din tunga kommer känna den femte smaken umami när man äter tunga.

Tungvurst

Tungvurst är en saftig korv som består av klavfärs, fläskfärs och en saltad oxtunga och potatismjöl samt vitpeppar och salt. Tunga skär man sedan i bitar cirka 7x7 mm och blandar ihop med färsen och kryddorna. Därefter stoppas allt in i en sydd korvstrumpa av gammalt lakan och kokas i vatten i 2 timmar.

Resultaten blir en fantastiskt god tungvurst som är proteinrik och saftig. Dessutom har du tagit tillvara en av de bästa bitarna på kon, tungan.Kokt tunga

Kokt tunga

Kokt tunga är en uppskattad klassiker. Det går att använda oxtunga, lammtunga, kalvtunga eller tunga från svin. Vanligast är dock kotunga, som kallas oxtunga, och som går att få tag i de flesta större livsmedelsbutiker.

Beroende på djur så kokas tungan mellan 30 minuter för mindre lammtungor till 3 timmar för en stor kotunga. Tungan kokas tillsammans med lagerblad, hela vitpepparkorn och kryddpepparkorn, någon morot samt salt och kryddnejlikor.

Att tillaga den kokta tungan tar bara några minuter i arbetstid.

Andra delikatesser gjorda på tunga

Det finns många härliga tungrecept i gamla husmorskokböcker. Några av de riktiga klassikerna är:

  • Kroketter av tunga
  • Brässerad rådjurstunga
  • Tungfärsbiffar