Hudsjukdomar - Mer detaljer och information om hudsjukdomar


Tunga

Tunga kan betyda mycket. Det kan vara den tungan som sitter i munnen som används vid tal, kyssar och när man äter men det finns även tunga saker som behöver lyftas. Man kan också råka ut för tunga förluster inom idrott eller på det mänskliga planet.

Den organiska tungan

Tungan på kamelonten är lång

Tungan används till väldigt mycket. Framförallt är tungan fundamental för att man ska kunna prata och forma ord. På många språk är ordet för tunga och språk samma ord.

Alla däggdjur har tungor men de använder inte primärt tungan för att prata med utan används för att dels känna smak men även för att få in mat in munnen. Hundar och katter lapar vätskan med hjälp av tungan. Myrsloken använder sin långa tunga för att plocka termiter och myror inne i stackarna. Kameleonten skjuter blixtsnabbt ut sin tunga för att fånga insekter.

Människan använder, precis som djuren, tungan för att förflytta maten från framdelen av munhålan till svalget. Tunga har också mängder av smaksensorer.Tungans smaker

Med tungan kan man känna fem smaker. Länge har man menat att det finns fyra grundsmaker men nu har forskarvärlden enats om att tunga har fem olika smakreceptorer.

Tunga
  • Salt
  • Sött
  • Beskt
  • Surt
  • Umami - delikatessmaken

Smaklökarna och smakreceptorerna sitter placerade på ovansidan av din tunga men än i din gom och i ditt svalg. Den sura och söta smaken fånga tungan upp genom att natriumjonerna och vätejoner ger upphov till elektriska impulser. Den beska, söta och umamismaken tas upp av receptorer som identifierar proteiner genom att ett vist protein passa på en viss receptor. Totalt har du mellan fem till tio tusen smakreceptorer på din tunga.

Två individer kan uppleva en och samma smak olika starkt beroende på hur känsliga smakreceptorerna är. Smaken beskt kan upplevas mycket olika och många människor märker knappt beska smaker men även den söta smaken kan vara olika intensiv och olika personer. Kvinnor har ofta mer utvecklad förmåga att med tungan känna olika smaker.

Upplevelsen av mat är det dock inte bara tungan som styr över utan lukten påverkar mycket den av tungan upplevda smaken. Enklast kan ni hålla för näsan och se om tungan kan märka skillnad på en potatis och en äpple.

Smaken Umami

Umami är ett japanskt uttryck för delikat och umamismaken förekommer ofta i japansk mat och kan liknas vid en proteinrik buljong och tungan gör en tydlig skillnad på umami och de andra fyra smakerna. Smaken umami finns i olika form av fisk & skaldjur samt kött.