Hudsjukdomar - Mer detaljer och information om hudsjukdomar


Akne

Akne är en hudsjukdom

Akne, kallas även för finnar, är en hudsjukdom som orsakas av inflammation i hudens talgkörtlar. Akne uppkommer oftast i ansiktet där det finns flest talgkörtlar men även på bröstet eller på ryggen. Vanligast är att ungdomar i puberteten drabbas av akne men även andra kan drabbas.

Akne innefattar egentligen inte bara finnar utan även promaskar. Pormaskarna är en förträngning i talgkörteln som täpper utgängen.

Orsakerna till akne är bland annat talgproduktion, bakterier, hormonnivå som t.ex. testosteroner och ärftlighet.

Behandling av akne

Akne går behandla, hindra och lindra på olika sätt. Det är dock osäkert om det går att förbygga akne på olika sätt men vissa hävdar att kosten kan påverka aknen något. Det bra sätt att minska mängden akne är att reflektera över vad man äter dagen eller dagarna innan mär får finnar.

Mer beprövade sätt att behandla ytlig akne på punktvisa ställen är med salva innehållande 5-10% bensoylperoxid som går att köpa på apoteken. Bensoylperoxid verkar dels på så sätt att den öppnar upp talgmynningarna samt att den är inflammationshämmande. DU kan också nända dig till någon hudterapeut om du upplever akneproblem och vill ha hjälp med behandlingar.

Om det inte hjälper med något av dessa receptbelagda medel finns deet många läkemedel som läkare ska skriva ut. Ofta används antibiotika eller något medel med hög dos av A-vitamin.

Akne och kosthållningVissa säger sig få mer akne av att äta godis eller choklad och andra kan få akne av citrusfrukter. Dock så kan inte all akne avhjälpas bra kost men det är värt att reflektera över. Vissa personer ha blivit av med sin akne efter att gått över till vegansk mat men andra påstår att de fått bättre hy med LCHF-kost.

Om du har svår akne kan det vara bra att prova med att lägga om kosthållningen drastiskt under en period för att se om detta påverkar mängden finnar. För de flesta hjälper det inte att förändra kosten utan samma mängd akne uppkommer ändå.

Det finns olika salvor på apoteken som lindra aknebesvär och vid svår akne ska du besöka vid vårdcentral. Du ska dock inte använda feta oljor eller krämer i ansiktet eller där du får utslag av finnar och akne.

Förebygga akne

Det finns inget säkert sätt att förebygga akne. De finns olika metoder som olika aktörer rekommenderar för att försöka förebygga akne. Dessa är inte metoder är inte helt vetenskapligt säkra men det kan vara värt att prova.

  • Minska på godisintaget
  • Undvika feta ansiktskrämer
  • Äkta solljus i lagom mängd kan minska aknebesvären något, sola dock inte för mycket
  • Bensoylperoxid kan lindra aknen
  • Tetracyklintabletter
  • A-vitaminkräm förebygger i viss mån akne
  • Antibiotika
  • Kortison

Klämma en finne eller akne

Finnarna ska man inte klämma på eftersom inflammationen blir större, en ny finne bildas och det kan bli ett ärr där finnen suttit. Använd istället en salva avsedd för finnar.

Klämma en pormask

En pormask kan helst inte heller klämma på försiktigt och det finns alltid en svart prick längst ut på promasken som lossnar tillsammans med pormasken.

Mer om Akne

Du kan läsa mycket mer om akne enligt nedan.