Hudsjukdomar - Mer detaljer och information om hudsjukdomar


Borrelia

Borrelia

Borrelia är en sjukdom överförs via fästingbett. Fästingar kan överföra många olika sjukdomar men borrelia är den vanligaste förekommande. TBE är dock en betydligt mer allvarlig fästingburen sjukdom som det går att vaccinera sig mot.

Borrelian börjar normalt om en liten prick som sprider ut sig till en något större fläck och kan så småningom bli några decimeter i diameter. Borreliautslaget kan spridas ut till mycket stora områden efter ett par månader.

I början är fläcken svagt rödblå och ju större fläcken blir ju ljusare blir den i mitten. Ett utslag av borrelia kan se ut som en stor ring efter en tid.

Borrelian kan pågå några veckor till några månader och bör behandlas så tidigt som möjligt. De flesta som får borrelia får inga andra känningar av borrelian förutom hudrodnader men en del personer kan få diffusa och varierande problem. De mest förekommande problemen vid borrelia förutom rodnader omkring fästingbettet är:

  • Allmän trötthet
  • Feber
  • Värk i muskler
  • Huvudvärk
  • Ledbesvär
  • Stelhet i nacken
  • Neurologisk störning

Behandling av borreliaBorrelina är en bakteriesjukdom vilket gör att borrelian går att behandla med antibiotika så som tetracyklintabletter som också kan användas för aknebehandling. Borrelia kan också självläka men detta kan ta flera år.

Ett problem med borrelia är att det inte alltid går att diagnostisera med blodprov trots att det är en bakterieinfektion.

Förebygga borrelia

Det går att förbygga borreliainfektioner genom att ha heltäckande klädsel på ben och fötter när man vistas i naturen eller i högt gräs. Det finns olika teorier att vitlök eller spray för myggor och fästingar hjälper men detta är en vetenskapligt förankrat.

När man vistats ute ska man också inspektera kroppen noga, framförallt i områden som tenderar till att bli svettiga. Det finns speciella fästingplockare på apoteken som man kan använda för att avlägsna fästingar som bitit sig fast på kroppen. Det går också att använda en riktigt bra pincett som man använder på att plocka oönskad hårväxt.

Läs mer om Borrelia

Du kan läsa mycket mer om Borrelia.