Hudsjukdomar - Mer detaljer och information om hudsjukdomar






Soleksem

Soleksem är ett hudproblem

Soleksem är en vanlig hudåkomma som omkring 10% drabbas av. Oftast är det ljusa och rödhåriga personer som lättast får soleksem eller utslag av solen. Normalt upptäcks soleksemen i hos barn och ungdomar eftersom det är normalt mer i solen.

Den som en gång fått soleksem eller solutslag kommer återfå dessa lätt i samband med solning senare i livet. Den som har drabbats av soleksem har fått en överkänslighet mot sol, en så kallad solallergi.

Soleksemen utlöses ofta efter en periods intensiv solning då man bränt sig kraftigt i solen. De är det ultravioletta ljuset, både UVA och UVB som orsakar att en person drabbas av soleksem.

Soleksem är mest förekommande på de hudytor som får mest sol som t.ex. handens utsida, bröstet, benen och armarna, Soleksemet visar sig som blåsor eller mindre knottror.

Solutslagen kan vara i många veckor och behöver inte alltid utlösas i samband med solningen utan kan uppkomma ett par dagar senare.

Behandling av Soleksem



Det går att behandla soleksem med så kallad ljushärdning. Detta innebär att man försiktigt vänjer huden för sol och gradvis ökar dosen solning vilken minskar problemen av soleksemen. Det är viktigt att den som en gång har fått solutslag fortsätter använda starka solskyddsmedel som ger en solskyddsfaktor av 25-50 både mot UVA och UVB för att minska påverkan av solen.

Den gradvisa tillvänjningen av solen innebär att första veckan bör man sola mellan 5-10 minuter varje dag för att därefter kunna öka med ytterliga 5 minuter varannan dag. Ett annat sätt är att använda ljusbehandling med UVA och UVB-ljus ett par gånger i veckan under två månaders tid.

För de som är kraftigt överkänsliga mot solen och drabbas av intensiva solutslag och soleksem kan både ljudbehandling och tabletter kombineras.

Läs mer om Soleksem

Du kan läsa mycket mer om soleksem.