Hudsjukdomar - Mer detaljer och information om hudsjukdomar


Mollusk

Mollusk

Mollusk kan vara två saker. Dels är mollusker, molluscum contagiosum, ett virus som ger upphov till vårtliknande knottror på huden som. Mollusker är också ett samlingsnamn för vissa ryggradslösa blötdjur som t.ex. snäckor, musslor och bläckfiskar.

På denna webbplats beskriva det vårtliknande viruset och hur molluskerna kan behandlas och tas bort.

Känna igen en mollusk

Mollusker yttrar sig som mjuka knottror som är 3-5 mm stora med ofta en svag rödaktig ton. Inne i mollusken sitter en lite hårdare kärna.

Molluskerna på barn kan sitta var som helst på hela kroppen men hos vuxna uppkommer mollusker främst kring underlivet. Mollusker är tack och lov i det allra flesta fall helt harmlösa.

Att få en mollusk

Du kan bli smittad av mollusker eller viruset både via direktkontakt men även indirekt. De flesta får tack och lov bara mollusker en gång och sedan blir immuna. Inkubationstiden för mollusker är lång, normalt 2-20 veckor, så ofta är det svårt att härleda varifrån eller från vem molluskerna kommer.Att bli av med mollusker

Om du vet att du eller dina barn har fått mollusker kan du behandla detta ofta själv. Om du har mycket mollusker eller molluskerna sitter på känsliga ställen som t.ex. vid munnen, ögonen eller mer intima ställen bör du rådfråga en vårdcentral eller läkare om råd.

För att bli av med en mollusk ska man klämma bort molluskens kärna. Detta kan du göra genom att trycka med naglarna från två fingrar. Du trycker ungefär som när du trycker bort en finne men du måste trycka hårdare. Barnet kommer skrika men detta är det bästa sättet att bli av med molluskerna.