Hudsjukdomar - Mer detaljer och information om hudsjukdomar


Aktinisk keratos

Aktinisk keratos

Aktiniska keratoser, solkeratos eller actinic keratosis, är egentligen inte hudsjukdom utan är en solskada som orsakat en förtjockning av hornlagret i överhuden. Aktinisk keratos är en cellförändring i huden men är inte hudcancer.

Aktinisk keratos ska se som en tydlig varning eller ett tidigt stadie av en lindrig form av hudcancer och aktiniska keratoser orsakas av solljus. Aktinisk keratos uppkommer vanligtvis på områden av kroppen som får mycket sol så som på handens utsida, på huvudet, i ansiktet och på öronen.

För att utveckla aktinisk keratos är det den sammanlagda mängden UV-ljus som en människa har fått och därmed är aktinisk keratos klart vanligast hos äldre människor. Det är ovanligt att aktinisk keratos uppstår på delar av kroppen där man inte solar.

Vad beror aktinisk keratos på?

Vad beror aktinisk keratos på?

Aktinisk keratos beror på att huden fått för mycket sol och aktinisk keratos kallas också så solkeratos. Det är den sammanlagda dosen ultraviolett strålning som träffat huden som skapar aktinisk keratos.

Alla människor tål olika mycket solljus och ultraviolett strålning. Därför kan man inte förutse vem som kommer drabbas av aktinisk keratos och vem som inte får det. Generellt som vid de flesta solrelaterade hudsjukdomar och hudbesvär så drabbas ljushyade och rödhåriga lättare än andra.

Den som någon gång i livet fått aktinisk keratos har en större risk av att drabbas ytterligare av hudsjukdomen eftersom det är den ackumulerade mängden solstrålning som skapar ger aktinisk keratos. Av denna anledning så drabbas äldre oftare av aktinisk keratos än yngre personer. Hos personer över 80 år är aktinisk keratos en mycket vanlig hudsjukdom.Behandling av aktinisk keratos

Behandling av aktinisk keratos

Obehandlad aktinisk keratos kan ge skiv­epitel­cancer. Det går dock att behandla aktinisk keratos genom att frysa ned det skadade området med t.ex. kväve. Denna nedfrysning ska ske regelbundet allt från några inledande frysningar under några veckor till senare omkring en gång per år. Detta ska utföras av en läkare så att inte frysskador uppstår.


En person som en gång drabbas äldre oftare av aktinisk keratos bör undvika solstrålning i möjligaste mån. Om man har tunt hår ska man använda keps eller solhatt när man är ute i solen. När man är ute i solen ska man använda solskyddsmedel som skyddar mot den ultravioletta strålningen både UVA och UVB.Läs mer om aktinisk keratos

Läs mer om aktinisk keratos

Svenskar solar och reser allt mer till varma och soliga länder som Spanien, Grekland, Seychellerna och Thailand vilket gör att vi utsätts för allt mer solstrålning och exponeras för ultraviolett strålning. Denna har medfört att aktinisk keratos ökar idag och kommer att öka under längre tid framåt eftersom det är den ackumulerade strålningen som räknas.

Du kan hitta massor med fakta och information gällande aktinisk keratos på nedanstående länkar.