Hudsjukdomar - Mer detaljer och information om hudsjukdomar


Finnar

Mer om Finnar

Finnar och akne är något som drabbar alla i större eller mindre omfattning. Finnar brukar oftast drabba de ställen på kroppen som har störst porer vilket normal är i ansiktet, halsen, bröstet och ryggen. En finne kan vara mycket irriterande och otäck upplevelse om den sitter på fel ställe eller om finnen växer till sig innan den spricker igenom huden.

Finnen är en hudåkomma som är godartad och försvinner efter en tid. I värsta fall kan en finne ge ett litet bestående ärr men detta är ovanligt.

Kärt barn har många namn så finnar kallas även akne eller kvisslor men det formella namnet är på den vanligaste finnen är acne vulgaris.

Drabbas av finnar

Alla kan drabbas av finnar men det är vanligast i tonåren under puberteten. Den ökade risken för finnar under puberteten kommer bland annat av att mängden testosteron ökar både för tjejer och killar. Detta är också orsaken till att de som tar anabola får mer finnar.

En tröst för de som får mycket finnar som unga beror detta ofta på att de har tjockare hud vilket för att risken för rynkor minskar då man blir äldre.Orsaker till finnar

När du får finnar orsakas detta av inflammation i talgkörtlarna. Denna inflammation som orsakar finnen brukar komma av någon vanlig hudbakterie som alltid finns i större eller mindre utsträckning på huden.

Vissa former av kosmetika kan orsaka finnar eftersom kosmetikan föder bakterierna. Ökad risk för finnar får även de som äger mat med högt glykemiskt index som t.ex. socker och andra matvaror som innehåller mycket korta kolhydrater.

Bild på Finnar

Förebygga finnar

Finnar kan förebyggas genom daglig avtvättning av ansiktet men förgenomgripande tvätt gör att huden kommer i obalans och börjar producera mycket med talg vilket gör att finnarna ökar istället.

Behandling mot finnar

Mindre finnar kan behandlas genom lätt tvätt med aknevatten som innehåller salicylsyra, använd absolut inte vanlig tvål eftersom den torkar ut huden.

Det finns olika receptfira medel mot finnar som kan köpas på apotek. Dessa medel innehåller oftast bensoylperoxid och ett av de vanligaste är Stioxyl. Även vanlig ofarlig vitamin B5 påstås minska minska risken för akne eftersom vitamin B5 ökar fettförbränningen.

En finne som blivit vit i toppen kan du klämma lätt på så att varet kommer ut. Tänk dock på att dina fingrar har mycket bakterier på sig som kan komma in i finnen.

Om du har större besvär med finnar kan du gå till läkare och få receptbelagd salva eller tablett som innehåller antibiotika.

För de som har riktigt stora besvär med akne och finnar kan man kombinera receptbelagda salvor och tabletter med kemisk peeling och medicinsk hudvård.

Receptbelagda läkemedel mot finnar

De vanligaste läkemedlen mot akne och finnar som du kan köpa på apotek är följande

  • Stioxyl
  • DDF Benzoyl Peroxid Gel
  • Basiron AC
  • Spotless från ACO

Rådfråga alltid personalen på apoteket gällande vilket läkemedel som passar dig och dina finnar bäst.