Hudsjukdomar - Mer detaljer och information om hudsjukdomar


Rosacea

Rosacea är en hudsjukdom

Rosacea är en hudsjukdom som inte går att bota utan är kronisk. Rosacea yttrar sig som rodnader och ytliga blodkärl i t.ex. ansiktet och ofta på kinderna eller näsan men även i pannan och omkring munnen förekommer. Det kan även förekomma små blåsor eller knottror och undantagsvis om böldliknande kvisslor.

Vissa män kan få en något större och svullen näsa av rosacea. Rosacean kan förekomma i samband med t.ex. ögoninflammationer eller ögonirritationer.

Intensiteten för rosacea varierar med tiden och det kan flamma upp under en period för att sedan avta. Störst risk att drabbas av rosacea har de som normal har en känslig eller ljus hy och rosacea är en vanlig sjukdom som i någon grad drabbar knappt en tiondel av befolkningen. Det finns också en del indikationer på att rosacea ibland kan framkallas av allergiska orsaker, t.ex. långvarig och intensiv behandling med kortison i ansiktet kan utlösa rosacea.

Anledningen till att rodnad uppstår är att vid rosacea utvidgas blodkärlen.

Behandling av Rosacea

Rosacea orsakas inte av bakterier som så t.ex. akne. Det går inte att bota rosacea utan bara lindra symptomen.

Ett sätt att minska rodnaden är att undvika kost och aktiviteter som vidgar kärlen och som kan skapa flammighet eller rödblossighet i ansiktet. Det som bör undvikas är varma drycker, sprit och starkare viner, indisk, thailändsk och annan stark mat men även sol, värme och kyla. Det finns många vanliga krämer och framförallt krämer med mycket kortison som kan förstärka rosacean.

Det finns många olika sätt att försöka behandla eller lindra rosacean på. Några beprövade metoder är: Detta innebär att de sätt som man kan behandla rosacea på är:  • Azelainsyra, metronidazol har en dämpande effekt
  • Liniment med ichtammol har en kylande tendens
  • Svavelhaltig kräm
  • Rosazol, Finaceagel eller Rozex

Dessa behandlingar bör pågå ett par månader upp till ett halvår.

Vid kraftig rosacea kan även tetracyklintabletter, t.ex. Oracea, användas vilket även ordineras vid svårare akne eller borrelia. En metod som även används för lindring av rosacea är laserbehandling.

Läs mer om Rosacea

Du kan läsa mycket mer om rosacea.