Hudsjukdomar - Mer detaljer och information om hudsjukdomar


Typer av eksem

Typer av eksem

Eksem är ett samlingsnamn för flera olika typer av hudsjukdomar och hudsutslag och eksemen kan yttra sig på många olika sätt. De vanligaste sätten att dela in eksem är i:

  • Atopiskt eksem
  • Kontakteksem
  • Exfoliativt eksem
  • Seborroiskt eksem
  • Intertrigo eksem
  • Perioralt eksem

Atopiskt eksem

Atopiskt eksem

Atopiskt eksem kallas även böjveckseksem, Prurigo Besnier eller atopisk dermatit och är en inflammatorisk hudåkomma som kan vara ärftligt betingat. Ofta förekommer atopiskt eksem hos småbarn och spädbarn.

Atopiska eksem kan uppträda i nacken, ansiktet och i hårbotten men även i knäveck och armveck vilket benämningen böjveckseksem kommer av. Eksemet visar sig ofta som kliande torr hud och blir röd kliande och fjällande som lätt blir infekterat.

Atopiskt eksem är kroniskt hudsjukdom som även förekommer ibland tillsammans astma och är en besvärlig sjukdom som oftast växer bort innan tonåren. Orsaken till böjveckseksem är att mängden fett i huden är för låg vilket reducerar hudens skyddande barriär mot bakterier. Detta får till följden att huden släpper ut mer vätska och blir torr utan att man egentligen svettas.Kontakteksem

Kontakteksem

Kontakteksem är en allergisk immunreaktion som orsakar hudutslag vid kontakt med någon form av ämne. Vanligast är att ha kontakteksem på grund av nickel, våt betong eller cement.

Exfoliativt eksem

Exfoliativt eksem, dermatit, är en form av eksem som ger grov hud under fötterna och i händerna. Exfoliativ dermatit kan även ge upphov till att naglar lossnar och även att hår faller av.Seborroiskt eksem

Seborroiskt eksem

Seborroiskt eksem finns i hårbotten.

Intertrigo eksem

Intertrigo eksem förekommer i mellan hudpartier som blir svettiga och gnids motvarandra och sin inte blir riktigt torra. Detta kan vara i armhålorna eller mellan skinkorna.

Perioralt eksem

Perioral dermatit är eksem runt munnen som kan vara allt från rodnader som fjällar till blåsor.